Anàlisi
Privatització de la sanitat
Negociació. Mesa Sectorial sanitat

La reversió del model Alzira, equilibris i desequilibris

La Conselleria de Sanitat a la corda fluixa. La reversió del model Alzira, equilibris i desequilibris

14 / 04 / 2017 | Intersindical Salut

La reversió de les concessions sanitàries de gestió privada al sistema públic gestionat directament per la Conselleria de Sanitat, va ser un compromís que els partits que avui donen suport al Govern de la Generalitat Valenciana van assumir amb el poble valencià en les darreres eleccions autonòmiques de 2015. No hi ha lloc a cap dubte, que es tracta d’un dels reptes més complexos al que s’ha d’enfrontar el Govern de la Generalitat en l’actual legislatura.

La subrogació del personal laboral en els termes establerts, suposarà un agravi comparatiu amb el personal estatutari temporal de la Conselleria


Intersindical Salut, porta en el seu ADN la defensa de la sanitat pública i el rebuig a qualsevol opció mercantilista del sistema de sanitat públic, juntament amb la lluita per la millora de les condicions de treball i el prestigi dels professionals que la conformen. En aquest sentit, el suport d’Intersindical Salut al procés de reversió és inqüestionable.

El passat 1 d’abril, la Conselleria de Sanitat va donar per encetat formalment, el procés de reversió, i els esdeveniments s’han precipitat vertiginosament en una successió de fets bastant trepidants. A la comunicació de les normes de reversió, efectuada per la Conselleria, s’ha contraposat automàticament la impugnació interposada per Ribera Salut. Mentre tant, la Conselleria ha informat, primer a la premsa i després els representants sindicals sobre els criteris que regiran el procés. La societat ha articulat plataformes cíviques en defensa de la sanitat pública, i la mercantil esta fent el propi, incidint socialment amb tots els mitjans que la seua capacitat econòmica li permet.

El procés de reversió del departament d’Alzira ha començat, la Conselleria de Sanitat ha dissenyat un pla per a la seua execució molt acurat, extremadament garantista i revestit d’un grau de consens bastant elevat. Un pla amb vocació d’aprofitar el model per al que ha de vindre després, la reversió d’altres departaments, que hauran de reconfigurar el sistema sanitari valencià de gestió íntegrament públic.

El pla de reversió dissenyat per la Conselleria arranca sota la premissa que ens trobem davant un procediment de successió d’empreses, en aquest cas originat per l’extinció d’un contracte de concessió de gestió privada d’un servei públic; la sanitat pública en el departament de La Ribera. Per tant davant aquest escenari, s’imposa legalment l’obligació a la Conselleria de subrogar-se el personal laboral existent. Així doncs, l’administració pretén que els professionals subrogats, que assoliran la condició de personal laboral indefinit no fix, transicionen voluntàriament cap al règim estatutari, sense establir un marc temporal, la qual cosa implica “de facte” la possibilitat d’apalancar-se en aquests llocs sense limitació de temps. Aquesta formula dóna peu al que alguns han definit com la possibilitat de jubilar-se en el seu lloc de treball.

Es moralment acceptable atorgar al personal subrogat condicions laborals que no es donen al propi personal temporal de la Conselleria de Sanitat?

Justament, aquesta es l’ombra que envolta el procés de reversió. La subrogació del personal laboral en els termes establerts, suposarà un agravi comparatiu amb el personal estatutari temporal de la Conselleria, front al qual Intersindical Salut, reclama mesures correctores de compensació.

1.- Front a la possibilitat del personal laboral de jubilar-se en el seu lloc de treball, per al personal estatutari proposem processos extraordinaris de consolidació del treball.

2.- Front a la retribució del complement de carrera i desenvolupament professional del personal Laboral indefinit no fix, proposem el reconeixement d’aquest dret per al personal Estatutari temporal de la Conselleria de Sanitat.

3.- Allò que és legal, sempre, no es just.

Sembla injust que professionals que ha accedit al treball sense observar els principis de concurrència en condicions d’igualtat, publicitat, mèrit i capacitat superen en baremació al personal que ha concorregut observant el sistema reglamentat de la borsa de treball temporal de la Conselleria. Intersindical Salut considera que la Conselleria ha de contrarestar aquesta desigualtat que pateixen els seus treballadors i treballadores compensant aquest desequilibri d’alguna manera. S’ha de consensuar en el Mesa Sectorial de Sanitat un mecanisme compensatori per al personal temporal de la sanitat pública.

Per tant, correspon a la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública implicar-se més amb el seu propi personal per arribar a un equilibri que pot descompensar-se amb l’establiment de unes millors condicions al personal provinent de la privada.

ribera salud reversió alziraDeixa un comentari


  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.