Privatització de la sanitat

Marina salut pretén desmantellar les unitats d’hospitalització a domicili a la Marina Alta.

Marina Salut va comunicar als responsables dels centres de salut que a partir d'ara assumiran als pacients de la unitat d'hospitalització a domicili. Els centres de salut estan saturats de treball i porten quatre anys de retallades de personal, d'hores d'atenció i de material sanitari.

16 / 07 / 2013 | Intersindical Salut

El passat dia 2 de juliol es va produir una reunió entre la direcció de Marina Salut i els coordinadors mèdics i d'infermeria dels centres de salut. Va ser una reunió tensa. I no és per a menys. Els coordinadors van assistir, impotents, a la presentació d'una nova volta de rosca a la ja molt deteriorada situació sanitària de la Marina Alta. L'empresa vol implantar progressivament un sistema de treball que, només estava implantat al Departament d'Alzira i que, després d'anys de disfuncionalitats i gràcies a les pressions dels Serveis Centrals de la Conselleria de Sanitat va ser abandonat fa aproximadament tres mesos, per a crear la Unitat d'Hospitalització a domicili, que tan bons resultats està donant a la resta dels Departaments de Salut de la Comunitat Valenciana

Els pacients es quedaran sense la seua atenció.

Les unitats d'hospitalització a domicili són unitats, com el seu nom indica, que pertanyen funcional i jeràrquicament a un hospital, utilitzen tècniques hospitalàries, medicaments hospitalaris tal i com vénen regulats en la normativa vigent, i professionals mèdics i d'infermeria especialitzats i formats en hospitals. L'única diferència és que presten els seus serveis al domicili del pacient, la qual cosa constitueix un gran avantatge tant per al pacient i els seus familiars que veuen com “l‘hospital” ve a la seua casa, com per a la institució sanitària, que amb uns recursos adequats aconsegueix descongestionar l'hospital i aconseguir una major eficiència. Les unitats d'hospitalització a domicili es van crear, doncs, amb un doble objectiu, millorar i humanitzar l'assistència sanitària i aconseguir una major eficiència, objectius que lluny del que alguns puguen pensar no són antagònics, sinó que per contra moltes vegades són complementaris. Els pacients que tracten aquestes unitats són en molts casos malalts terminals, amb una esperança de vida de menys de sis mesos, que es beneficien d'un entorn familiar al final de les seues vides, amb tot el que això suposa, sense renunciar a tècniques i medicaments que antigament només es podien gaudir a l'hospital. També tracten malalts recentment operats que per les seues característiques poden ser tractats a domicili fins que se'ls dóna l'alta hospitalària i passen a dependre de l'atenció primària. Les tècniques inclouen des de medicació antibiòtica via intravenosa fins a transfusions amb totes les garanties.
Doncs bé, tot això és el que la direcció de Marina Salut vol desmuntar a poc a poc. El primer pas va ser reduir de cinc a quatre el nombre de facultatius de la unitat el passat mes d'abril. Aleshores pensàrem que es tractava d'una altra retallada més, però davant l'últim moviment estem convençuts que es tracta d'una estratègia per buidar de contingut la unitat d'hospitalització a domicili i anar reduint-la a poc a poc fins a la seua pràctica desaparició, com ha fet amb el Servei de Pediatria de l'hospital.
Com pretén dur-ho a terme? Transferint els pacients de la unitat d'hospitalització a domicili a l'atenció primària, és a dir, a aquests mateixos centres de salut en els quals porten quatre anys reduint personal, hores d'atenció i material sanitari. Aquests centres de salut on hi ha milers de persones sense tenir metge assignat, on no substitueixen vacances, ni baixes per malaltia, ni trasllats. Aquests centres de salut on en moltes ocasions has d'esperar més de deu dies per a que et donen una cita amb el teu metge de capçalera. Pretenen que aquests mateixos professionals, que no donen a bast a complir les seues pròpies funcions assumeixen les funcions d'una unitat hospitalària. Els pacients de la unitat d'hospitalització a domicili requereixen hores d'atenció en les seues llars que des dels centres de salut no poden assumir de cap manera. El resultat segur ja el podem imaginar. Els pacients es quedaran sense la seua atenció, reclamaran, alguns, es resignaran uns altres, ja prop del seu últim moment. Aquells que tinguen complicacions i energia suficient acudiran a les urgències col•lapsades de l'hospital (recordeu que molts centres de salut estan tancats a la nit) per passar-se hores d’angoixa i ser tractats per metges d'urgència que no coneixen el seu cas i que trigaran més temps a resoldre el seu problema.

Però això no és tot. Com dèiem al principi les tècniques i medicaments que utilitza la unitat d'hospitalització a domicili són d'ús hospitalari i és a ells a qui correspon fer-se càrrec d'aquests pacients. La direcció de Marina Salut vol començar donant altes primerenques a pacients que encara necessiten tècniques hospitalàries però que es consideren estables, i va posar com a exemple pacients amb un traumatisme cranioencefàlic o pacients quirúrgics, com a dones recentment operades de càncer de mama, amb drenatges, i passar-los als centres de salut, per això ha programat un curset de dues hores per a infermeres d'atenció primària. Com sempre, es tracta de cobrir l'expedient, de començar a desfer tot el que s’ha fet, de retrocedir més de vint anys quant a atenció sanitària. L'objectiu final és clar, sempre és el mateix. Incrementar els beneficis de l'empresa Marina Salut a costa de la salut dels pacients de la Marina Alta.
Ja s'ha donat el cas d'un pacient que anava a ser derivat al Centre de Salut de Calp i va ser detingut en l'últim moment perquè el Servei de Farmàcia de l'hospital va donar la veu d'alarma, ja que el medicament que tenia prescrit és d'ús exclusiu hospitalari i hagués suposat una infracció legal. Només és un exemple. La direcció de Marina Salut no es caracteritza per fer les coses bé, ni per seguir escrupolosament les normes legals i les directrius de la Conselleria de Sanitat. Si no s'atalla aquesta bogeria acabaran fent-ho, no tenim cap dubte. L'única que ho pot parar és la Conselleria de Sanitat. És la seua responsabilitat i ha de fer-ho. La pregunta, una vegada més, és la següent: els ciutadans i ciutadanes de la Marina Alta som de segona categoria? En cap departament de salut de la Comunitat Valenciana succeeix això. Va a consentir la Conselleria que ocòrrega ací?

retallada marina salut marina alta hospitalització a domicili deniaDeixa un comentari


  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.