Opinió

Acusar al personal administratiu de la denegació d’atenció sanitaria és una irresponsabilitat.

Intersindical Salut ha eixit al pas, sobre la noticia publicada en el diari Levante EMV de 11/09/2018, en la qual es responsabilitza al personal administratiu de l'exclusió del sistema sanitari de 173 usuaris durant 2017.

Acusar al personal administratiu de la denegació d’atenció sanitaria és una irresponsabilitat.
11 / 09 / 2018 | Intersindical Salut

Tot i considerar la certesa del fet que pot haver-hi persones a les quals s'haja denegat l'assistència sanitaria, Intersindical Salut indica que la xifra indicada en la noticia no disposa de rigor, doncs la informació no està suportada sobre els mitjans de registre de la propia Conselleria, on és preceptiu l'enregistrament de totes i cadascuna de les atencions que s'efectuen. Per tant el sindicat considera molt agosarades les declaracions de la portaveu de Odusalud, Ana Pérez Solaz, en apuntar al personal administratiu com a principal causa d'aquestes incidències.Intersindical Salut, considera aquesta noticia com un atac injust i desproporcionat al personal de la funció administrativa dels serveis sanitaris.

Intersindical Salut, afirma que les declaracions en les que afirma que "en los servicios donde se debería dar la mejor información son los causantes de la mayor desinformación" constitueix una burda mentida i un clar desconeixement del funcionament del sistema d'admissió d'usuaris del sistema valencià de salut i de la regulació sobre la informació sanitaria.

Continuen afirmant des del sindicat, que el personal administratiu dels diferents serveis d'admissió no tenen potestat alguna per decidir a qui s'ha d'atendre i a qui no, en tot cas, sols per requerir la documentació necessària per identificar correctament l'usuari en base a la consecució de dos objectius bàsics: Evitar les duplicitats en els Sistema d'Informació Poblacional i garantir la seguretat assistèncial en la identificació exacta del pacient.

Per altra banda també s'apunta des del sindicat que confondre les unitats d'admissió en punts d'informació constitueix un error de bulto i un gran desconeixement dels continguts de les funcions administratives que es desenvolupen en els centres del sistema sanitari valencia, tot i dir que, malgrat no ser punts d'informació, els personal administratiu, habitualment presta aquest servei des que retiraren en 2012 els serveis externs d'hosteses dedicats a informar sobre l'evolució de la circulació de pacients pel circuit de l'atenció urgent en els centres hospitalaris.

Contràriament al que es diu a la noticia, justament ha estat el personal administratiu, el que en multitud d'ocasions ha bordejat les restriccions a la sanitat universal, permetent l'admissió i atenció a persones excloses del sistema i emetent cartes de pagament que, a priori es sabia que en cap cas podrien ser ateses, prioritzant l'atenció sobre la tramitació administrativa.

Intersindical Salut, considera aquesta noticia com un atac injust i desproporcionat al personal de la funció administrativa dels serveis sanitaris. Un personal que pateix greus problemes d'enquadrament professional i la desconsideració de la conselleria que es nega repetidament a atendre les seus demandes, en ordre al que l'administració considera més prioritari.

Respecte a la formació del personal, es admisible que el personal que substitueix les vacances d'estiu i altres contingències puga tenir carències formatives, però generalitzar aquest fet a la totalitat de professionals, tampoc és una afirmació rigorosa. Es cert que la Conselleria de Sanitat ha de fer un major esforç en formar els professionals, però, podem convindre en que aquest extrem tampoc pot ser atribuible al personal de la funció administrativa.

Intersindical Salut, eleva un requeriment a la portaveu de OduSalud per qué matise les seues afirmacions, i en tot cas apunte les seues critiques a aquells qui realment tenen les responsabilitat per expulsar persones del sistema.

funció administrativaDeixa un comentari


  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.