Denúncies

Signat, amb premeditació i traïdora, un Acord per la suposada sostenibilitat del Sistema Nacional

Col·legis Professionals, CESM i SATSE donen suport tàcit a la política sanitària del PP subscrivint una declaració d’intencions continuista amb el discurs neoliberal i oblidant-se dels efectes del copagament, les retallades assistencials y retributives del personal.

04 / 09 / 2013 | Intersindical Salut

El passat 31 de juliol, el Ministeri de Sanitat, amb Presència del President del Govern, signava un Acord per la Sostenibilitat i la Qualitat del Sistema Nacional de Salut (SNS) amb representants de la professió mèdica i d’infermeria. Concretament amb: el Consell General de Col·legis de Metges, la Federació de Societats Científiques, la Conferència de Degans de Facultats de Medicina, el Consell Estatal d’Estudiants de Medicina, la Confederació Estatal de Sindicats Metges, el Consell General d’Infermeria i el sindicat SATSE.

Una cortina de fum sobre la seua veritable política sanitària: la privatització de la sanitat pública, l’acabament de l’atenció universal

L’Acord contempla tota una declaració d’intencions sobre un ventall d’aspectes relatius al Sistema Nacional de Salut tan ample que, per la seua vaguetat, evidencia una manca de concreció de les propostes i es limita a reiterar uns principis i garanties que, coneixent qui les pronuncia, sabem ben bé quina és la lectura entre línies que hem de fer. Per posar-ne alguns exemples parla d’ “evitar que la sanitat siga objecte de confrontació partidista”, “garantir una assistència sanitària pública, gratuïta, universal, equitativa i de qualitat finançada mitjançant els impostos”, “finançament estable del SNS”, “col·laboració públic-privada”, “incentivació a professionals”, “atenció integral sociosanitària” i “control i transparència en la gestió”.

Frases buides, que el PP incorpora al seu discurs demagògic de forma reiterada, amb la clara intenció d’alçar una cortina de fum sobre la seua veritable política sanitària: la privatització de la sanitat pública, l’acabament de l’atenció universal, l’equitat en l’accés a les prestacions sanitàries i l’atac permanent al personal sanitari públic. Per tant, no cal insistir més en que l’Acord és paper mullat, literatura barata de la qual sols queda, després de la seua lectura, que els que fan aquestes declaracions enverinades són els mateixos que enfonsen la sanitat pública amb copagaments, restriccions a la universalitat del sistema, retallades salarials o que adjudiquen indiscriminadament concessions administratives per privatitzar la seua gestió.

A la fi, l’únic que queda és el regust amarg de pensar que algunes organitzacions, que s’atribueixen una representativitat del conjunt de professionals sanitaris que, en realitat, no tenen, donen un suport tàcit a la política sanitària del PP. Tot en un moment en què la credibilitat sobre el seu projecte passa per les hores més baixes i quan els efectes de les retallades es deixen sentir amb sagnant cruesa sobre els col·lectius més desafavorits.

No s’entén com organitzacions sindicals, col·legials o professionals, que moltes vegades pretenen erigir-se en defensores de la sanitat pública, s’avenen a participar en el muntatge d’un escenari fictici d’enteniment, a figurar com a comparses dels executors del desmantellament dels Sistema Nacional de Salut i, en definitiva, a avalar amb la seua presència una política contrària a l’estat de benestar i als sistemes de protecció social. Potser siga per la patètica promesa d’ atorgar-los un major protagonisme en el seu paper com a interlocutors socials.

D’aquesta manera, des d’Intersindical Salut considerem vergonyosa, d’una banda, la “nocturnitat” amb què s’ha signat l’Acord (31 de juliol) i, de l’altra, la impúdica banalitat de què s’omplin la boca un govern i unes organitzacions que, en la pràctica sibil·lina, fan justament el contrari als epígrafs d’aquest “Pacto por la Sanidad”; hauríem de preguntar-nos, doncs, per quina sanitat pacten? Sembla evident que no és la que està al servei de les persones, sinó del mercantilisme ferotge.

sostenibilitat acordsDeixa un comentari


  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.