L’11 de maig de 2002, a l’IES Benlliure de València, 300 delegades i delegats van participar en el Congrés constituent de la Intersindical Valenciana.
La constitució de la confederació Intersindical Valenciana es va fer a partir de tres sindicats que tenien una important implantació als seus sectors:
Sindicat de Treballadores i Treballadors de l’Administració (STA)
Fundat en 1992 amb presència a l’Administració Local, com l’Ajuntament de València o d’Alacant.
Plataforma Unitària de Treballadores i Treballadors (PUT)
Fundat en 1997, amb una notable presència a la Ford, amb 900 afiliats als sectors del metall, la construcció, el calçat i el tèxtil
Federació de Sindicats de Treballadors i Treballadores del País Valencià
Que integrava l’STEPV (Ensenyament), STAPV (Administració Pública), STSPV (Salut), amb un sindicat com l’STEPV fundat el 1976 que és majoritari des de les primeres eleccions sindicals.
Des d’aleshores, la Intersindical Valenciana ha anat creixent en estructures organitzatives, fent fusions, integracions i incorporant progressivament altres organitzacions sindicals. En aquest moment són:

- STEPV (ensenyament)
- STAS (administracions i serveis públics)
- Intersindical Salut (sanitat)
- STM (metall)
- STICS (Indústria, comerç i serveis)
- Sindicat Ferroviari (transport ferroviari i empreses auxiliars)
- CAT-PV (Col·lectiu Autònom de Treballadores i Treballadors del País Valencià) (administració de l’estat)
- Sindicat de Treballadors per la Unitat de Classe – TUC (transport urbà València ciutat)
- Organització Sindical Unitària de Treballadores i Treballadors – OSUT (àmbit privat de les comarques de Castelló).
- Intersindical Jove
- Sindicat de Persones Pensionistes i Jubilades
El procés de confluència de diversos sindicats per constituir la Intersindical Valenciana tenia com objectiu la construcció d’una alternativa sindical de classe i valenciana que fora un referent per al conjunt de les treballadores i treballadors.
Intersindical Valenciana és el sindicat majoritari a l’ensenyament públic, el més votat a la Generalitat Valenciana, amb presència a sectors com la Sanitat, Administració del Consell, Justícia, Universitat, Sector Públic Instrumental de la Generalitat (EVHS, VAERSA, SGISE, IVASS, TURISME CV, PALAU DE LES ARTS, ÀPUNT, CIEGSA, FGV, IVAM…), diverses empreses públiques (ADIF, RENFE, FDM de València, Palau de la Música, FCC, OAM Parcs i Jardins de València, Correus, EMT de València…), personal finques urbanes, administració local -València, Sagunt, Castelló, Alcoi, Gandia, Paterna, Mislata, Almassora, Tavernes de la Valldigna, Carlet, Algemesí, Manises, Montcada, Elx, Ontinyent, Xiva, Montcada, Tavernes Blanques, Foios, Ondara, Xella, Diputació Alacant, Diputació de València…-, Consorci de Bombers o ensenyament privat. Tenim implantació al sector privat on s’està creixent a poc a poc en àmbits com el transport, l’alimentació, els serveis, la neteja, el taulell o el metall. En el sector privat cal destacar que som el segon sindicat de Ford i el sindicat majoritari a IFA d’Alacant, així com la recent victòria electoral a Indústries Pantoja i Azcona de Xiva o el treball entre el personal precari com els riders.
A data 31 de desembre de 2020 teníem 21.913 persones afiliades. Entre aquestes persones estan les companyes i companys que s’han incorporat recentment de les comarques de la Foia de Bunyol, la Plana de Requena-Utiel i la Vall d’Aiora que provenen de l’empresa privada i que han decidit formar part de la Intersindical Valenciana. El Sindicat ha obert fa uns mesos la seua seu comarcal a Bunyol.
En aquest moment té 659 delegades i delegats, un 2,317% de la representació sindical global. El desglossament per àmbits és de 302 delegades i delegats entre el personal funcionari i 357 entre les treballadores i treballadors. Intersindical Valenciana ha estat força crítica amb l’actual sistema electoral sindical que serveix per determinar la representativitat sindical. Per al Sindicat, l’actual sistema que afavoreix el bisindicalisme s’ha de modificar per un altre que respecte la llibertat i la pluralitat sindical.


Entre les finalitats de la Intersindical Valenciana estan:
- la defensa dels drets laborals, socials i econòmics de les treballadores i treballadors valencians, incloses les persones nouvingudes;
- la defensa d’uns serveis públics de gestió pública i democràtica que siguen garants dels drets socials i servesquen per superar les desigualtats socioeconòmiques de la població;
- el dret a una vivenda digna, a la salut pública i universal, a una educació pública de qualitat, a la salut en el treball i a una pensió publica i digna.
- la necessitat d’un canvi en el model productiu, generador i distribuïdor de riquesa, menys dependent del turisme, respectuós amb el sectors tradicionals i, alhora, sostenible i basat en R+D+I.
- la defensa d’un Marc Valencià de Relacions Laborals i de Protecció Social que servisca per configurar unes relacions laborals pròpies en base a la nostra realitat socioeconòmica i que potencie les polítiques actives d’ocupació per a la generació de treball estable i de qualitat.
- la lluita per acabar amb les desigualtats per raó de gènere, orientació sexual, edat o procedència en el món laboral i en conjunt de la societat.
- la cooperació i la solidaritat internacionalista amb les organitzacions sindicals de l’estat i d’arreu del món.
- la defensa de la plena normalització lingüística i de l’autogovern del País Valencià.
D’altra banda, entre les característiques de la Intersindical Valenciana estan el seu funcionament assembleari, democràtic, horitzontal i cooperatiu i la seua pluralitat i autonomia.
A més, Intersindical Valenciana s’estructura en diverses àrees de treball entre les quals estan: Acció Sindical, Salut Laboral i Medi Ambient, Organització, Administració i Finances, Publicacions, Formació, Moviments Socials, Serveis Jurídics o Polítiques Socials.
També existeixen estructures com: Intersindical Cultura, Intersindical Solidària, Intersindical Inclusiva, Intersindical Dones, Intersindical LGTB+ o l’ Escola Sindical de Formació Melchor Botella.
El Sindicat aposta per donar un impuls al seu creixement organitzatiu en tots els sectors del món laboral, per augmentar la seua implantació i per posar en valor la necessitat de l’organització de les treballadores i treballadors mitjançant els sindicats per fer front a les polítiques neoliberals. És per això que fa una crida a les treballadores i treballadors a sumar-se al nostre projecte sindical de classe, valencià, feminista, ecologista, un sindicalisme jove però amb història i experiència, participatiu, democràtic, plural, vinculat al territori, sense dependències de cap tipus, autofinançat, i on les decisions es prenen col·lectivament per les persones que conformen el sindicat. Per fer-ho, només cal posar-se en contacte amb qualsevol de les nostres seus o delegades i delegats sindicals i constituir una secció sindical al centre de treball.