MANIFEST PLATAFORMA DE DEFENSA DE LA SANITAT PÚBLICA PAÍS VALENCIÀ

Amb motiu del dia Europeu de la Sanitat Pública, La Plataforma de Defensa de la Sanitat Pública del País Valencià, de la que Intersindical Valenciana - Intersindical Salut en forma part, ha lliurat a les institucions valencianes el manifest elaborat amb motiu de la celebració d'aquesta diada. Ahir representants de la plataforma lliuraren el manifest al President de la Generalitat Valenciana, la Vice-presidenta i la Consellera de Sanitat Universal i Salut Pública en el Palau de la Generalitat. A continuació a la seu de les Corts Valencianes, es va lliurar a representants dels grups polítics de les Corts Valencianes fent una reivindicació en suport al sistema sanitari públic.
Es dona la circumstancia que justament fa una dies la Generalitat ha encetat el procés de reversió de la Concessió sanitària del departament de La Ribera, fet que li dona més rellevància, si cap a la reivindicació per una sanitat pública que justament és l’objecte que recolzen les entitats que s’han adherit a la plataforma.Donen suport al Manifest:

ACDESA-PV, Plataforma en Defensa de la Sanitat Pública Marina Alta, Plataforma en Defensa de la Sanitat Pública de la Ribera, ACICOM, Associació Veïnal i Cultural Tres Forques, AVUSAN – AVACU, Unión de Consumidores de la Comunitat Valenciana, CA REVOLTA, Frente Cívico, Iaioflautas València, Iai@flautes Valencians, CCOO-PV, Intersindical Valenciana – Intersindical Salut, SIMAP, UGT, Compromís, Podem, PSPV, EUPV, ERPV
Per una sanitat 100% pública! Salut per a tothom.
MANIFEST PLATAFORMA DE DEFENSA DE LA SANITAT PÚBLICA PAÍS VALENCIÀ

La SALUT és el bé més preuat de les persones i la base per a una vida autònoma i plena. La salut depèn de factors econòmics, mediambientals, socials, personals i del sistema sanitari.

Totes les persones han de tenir accés a la millora de la seua salut, sense distinció d’edat, sexe, classe social i situació jurídica.

És obligació de l’Administració Pública impulsar la promoció i la protecció de la salut i la prevenció de la malaltia, intervenint amb polítiques públiques en els determinants que més influeixen sobre la salut col·lectiva com les desigualtats, la pobresa i l’exclusió social. Igualment és una obligació de l’Administració Pública la promoció i l’impuls d’hàbits i entorns laborals saludables que combatin la precarietat i l’explotació així com evitar la discriminació sexual alhora que s’afavoreix la seua lliure opció per a tothom.

A més l’administració pública ha de proporcionar un sistema d’atenció sociosanitària públic, d’accés universal, de qualitat, finançat públicament, efectiu i sostenible, que pose en primer pla les necessitats de les persones amb problemes de salut i que es preste de manera propera a l’entorn.

El model ALZIRA de gestió privada, creat i impulsat pels governs del Partit Popular al País Valencià a partir de 1999 i que actualment atén al 20% de la població valenciana, respon a interessos mercantils i no als de la població .
Durant aquests anys, les empreses concessionàries s’han mogut en la més absoluta opacitat i impunitat, amb el suport manifest del govern del PP, que ha fet un desistiment constant de les seues funcions de control.
Hui les concessions sanitàries controlen, en caràcter d’oligopoli a més d’Alzira, també Dénia, Torrevella, Manises, Elx-Crevillent amb capital d’inversions especulatives i financeres que han convertit el dret a la salut en una mercaderia i la sanitat com a botí.
El model Alzira de concessió privada, no ha millorat la gestió dels serveis públics sanitaris, creant en molts casos desigualtats d’atenció entre la població valenciana, restringint recursos necessaris, tot això amb l’objectiu d’augmentar els beneficis econòmics de les empreses. Els models públics de prestació sanitària són de més qualitat, més equitatius i més barats que els models de gestió privada.
Les concessions han desplegat en aquests anys estructures opaques al control de l’administració com la plataforma logística b2b, amb l’objectiu d’obtenir beneficis addicionals, cobrant comissions als proveïdors de subministraments, formació, etc … A més de prioritzar pacients de fora dels departaments per davant de la població protegida o comptabilitzant, com més complexos, serveis prestats a pacients fora del seu àmbit concessional.
6. Davant la decisió del govern valencià de donar per acabat el model sanitari de gestió privada, les concessions han desplegat una campanya de manipulació de l’opinió pública, difonent entre la població la retallada de prestacions i els acomiadaments massius entre els treballadors. Res d’això és real, el seu objectiu és atemorir la població i els professionals perquè siguen ells els que pressionen a favor dels interessos particulars de l’empresa.

Des de la Plataforma de Defensa de la Sanitat Pública, donem suport al procés de reversió del model concessional iniciat amb el departament de la Ribera, pel govern valencià i que s’ha d’estendre a totes les concessions. Però és el nostre objectiu també la reversió de les retallades en prestacions i recursos sanitaris, que va imposar el PP amb el Reial Decret Llei 16/2012, que ens ha transformat de ciutadans amb drets, en clients mal assegurats i que ha suposat un crebant per la salut dels sectors més vulnerables de la població: la gent gran, les classes treballadores, els joves i les persones en situació irregular que han vingut al nostre país per necessitat o persecució.