La manca de substitucions ofega la plantilla de La Fe de Campanar

31 / 08 / 2015 | Intersindical Salut tancament sales la fe campanar
Amb l'arribada de l'estiu, comença el calvari per l'hospital La Fe de Campanar i, per suposat pels usuaris i usuaries que demanden assistència especialitzada per malalts crònics i de llarga durada.
INTERSINDICAL SALUT denuncía que la Direcció del centre actua amb deixadesa de funcions i ratlla la irresponsabilitat, per no cobrir les baixes laborals i comprometre l'atenció sanitària digna que es mereixen els pacients ingressats.


Amb l'arribada de l'estiu, comença el calvari per l'hospital La Fe de Campanar i, per suposat pels usuaris i usuaries que demanden assistència especialitzada per malalts crònics i de llarga durada.


Tot comença amb l'excusa d'una suposada i absolutament falsa reducció de la demanda al mesos d'estiu, per procedir al tancament d'una de les dues sales d'hospitalització, que afecta a 23 llits. Diguem suposada i falsa, perquè per les mateixes característiques de les patologies dels usuaris, crònics i de llarga durada, és impensable que es puga donar una variabilitat estacional i perquè sabem que la planta, que es manté oberta aquests mesos, està saturada i els nous ingressos es deriven a altres hospitals.


La realitat és que el tancament d'una de les sales es fa per motius púrament econòmics, amb la finalitat d'estalviar fons en la substitució del personal que està de vacances. Un argument espuri, si partim de la base que la funció del sistema sanitari públic és garantir, especialment, una atenció sanitària amb un paràmetres aceptables de qualitat; cosa que, evidentment, no s'està complint.


Per arrodonir l'estalvi, a més de no substituir a la meitat de la plantilla, tampoc s'està procedint a les substitucions de les baixes laborals i els permisos forçosos del personal de les categories d'infermeria, auxiliars d'infermeria i zeladors, que es produeixen com a compensació per superar la jornada de treball anual. El resultat és demolidor i aquesta setmana hem tingut un clar exemple, quan la plantilla habitual, que està integrada per tres persones de cada categoria en el torn de matí i dos als torns de vesprada i nit, s'han quedat reduïdes a una, com a conseqüència de la acumulació puntual de baixes laborals que no han estat cobertes.


No cal dir que l'impacte d'aquesta situació en la qualitat de l'atenció sanitària prestada deixa un panorama desolador, doncs són pacients que requereixen una elevada dedicació dels professionals, perquè no són autònoms i és necessari atendre les seues necessitats més bàsiques i molts d'ells precisen de cures complexes. En aquestes circumstàncies és totalment inassumible que una sola persona puga atendre les 23 persones ingressades i a més, pretendre que es faça correctament.


Per a INTERSINDICAL SALUT aquest fets són una mostra més de l'abandó que està patint l'hospital La Fe de Campanar i, el que és més greu, la marginació en el sistema sanitari públic dels malalts crònics i de llarga estada, que més enllà de ser tractats com a persones, amb la seua dignitat íntegra, són reduïts a simples números rojos en la comptabilitat del Departament. Considerem que, en aquest cas, la Direcció del Departament està actuant amb deixadessa de les seues funcions i amb una bona dosi d'irresponsabilitat, per no intervindre en la solució del problema i comprometre la qualitat assistencial, no sols de l'atenció sanitària, sinó també de la seua vessant humanitària.